Happy little stomach<

Voor een gezondere lifestyle

5 dagen Hello Fresh 
Is een maaltijdbox geschikt met een maagverkleining?

17 mei 2019

Een tijdje terug kreeg ik een aanbod van www.maaltijdbox.org om een week lang een maaltijdbox uit te testen. Daar zeg ik natuurlijk geen ‘nee’ tegen. Het eten gaat namelijk steeds beter en de dagelijkse sleur begint zo af en toe weer terug te keren. Hoe lekker is het dan om zelf niet na te hoeven denken wat je in godsnaam weer gaat koken deze week. Daarnaast was ik erg benieuwd of een maaltijdbox wel echt past binnen een gezondere lifestyle en specifieker in een leven met een gastric bypass. En dus nam ik dit aanbod met beide handen aan en blij was ik om te horen dat het een Hello Fresh box ging worden.

Deze maand was het dan zo ver, van zondag 12 mei tot donderdag 16 mei 2019 heb ik de Hello Fresh box uit geprobeerd. Het begint allemaal bij het online bestellen van de maaltijdbox en dat vind ik al een groot pluspunt. De website is namelijk super overzichtelijk en de stappen duidelijk. Je kunt kiezen uit 2 tot 5 maaltijden per week waarna je uit ongeveer 10 recepten je gerechten kunt selecteren. Een ruime keuze dus. Ik neem je van dag tot dag mee, voor welke recepten ik heb gekozen en wat ik daarvan vond. Mijn eerlijke mening, zoals jullie gewend zijn.

Dag 1. Heekfilet met een zoetzure paprikastoof met olijven en aardappelen.
Ik had nog nooit heekfilet gegeten. Ik zag dat het een witvisje was en daarnaast vind ik vis sowieso heerlijk en valt het ook het beste sinds de gbp. Het enige wat mij tegenviel is dat er suiker in het recept stond, dit was voor de zoetzure paprikastoof. Begrijpelijk natuurlijk maar waarom bied je geen alternatief aan? Zodat mensen die geen suiker mogen en/of kunnen eten weten waarmee ze de suiker kunnen vervangen zonder dat de smaak en/of kwaliteit van het gerecht wordt aangetast. Dat is wel mijn grootste tip aan Hello Fresh!


Ikzelf heb de suiker vervangen voor Steviala Kristal Sweet en de aangegeven hoeveelheid gehalveerd. Toch moet ik bekennen dat de zoetzure paprikastoof het heftigste was voor mijn kleine maagje van dit hele gerecht, wellicht door de hoeveelheid azijn. Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar gelukkig geen dumpings o.i.d. De heekfilet daarentegen, die houden we erin hoor. FANTASTISCH! Zo lekker, echt van genoten.

Dag 2. Koreaanse wraps met biefstukpuntjes, rauwkost en zoetzure komkommer.
Vandaag stonden er wraps op het menu samen met biefstukpuntjes. Goed voor de eiwitjes natuurlijk! Echter wederom een zoetzuur onderdeel in het recept en je raad het al dus ook weer suiker. Wij hebben er daarom voor gekozen om de zoetzure komkommer te vervangen voor een yoghurt-komkommer sausje, ook meteen nog wat extra eiwitten. Daarnaast behoor ik tot de categorie mensen die koriander naar zeepsop vind smaken dus de koriander was voor manlief. Daar kan Hello Fresh natuurlijk ook niets aan doen haha. We vonden het allebei lekker maar waren niet “mind blown”. Voor mijn kleine maagje was dit wel een makkelijk recept om naar mijn formaat aan te passen. Echter kwam er vanuit manlief wel wat kritiek op de hoeveelheid vlees. Het bevat namelijk 200 gram voor 2 personen, terwijl ik met een gbp 100 gram mag eten. Dus misschien heeft hij wel een punt...

Dag 3. Kipfilet gevuld met spinazie en geitenkaas met een salade van groene asperges, courgette en doperwten samen met pesto aardappeltjes.
Een hele mond vol en klinkt als best een fancy gerecht vind je ook niet? En nog steeds snel op tafel. Dit recept was dan ook echt wel een succes. Hier en daar heb ik wel mijn eigen twist eraan gegeven, zoals in de salade. Het recept gaf aan dat ik de groene asperges moest koken en de courgette gebruikten ze rauw. Daar ben ik beide geen fan van en koos er daarom voor om ze te grillen. Dit is een smaak kwestie, ik denk dat het allebei goed kan maar vond dit zelf super smaakvol. Of dit gerecht ook geschikt is met een gbp? Mwah, redelijk. Je maakt namelijk gebruik van verse pesto (zonder toegevoegde suiker, yes!) zowel in de vulling voor de kipfilet als bij de aardappeltjes. Pesto bevat de nodige olijfolie en deze vetten vind mijn buik niet super fijn. Wederom kreeg ik er geen dumping van maar voelde wel dat mijn buik wat onrustig werd en heb daarom de aardappeltjes grotendeels achterwege gelaten. Lekker was het daarentegen zeker en vast! Je gezin wordt hier wel blij van denk ik zo.

Dag 4. Little gem bootjes met kipgyros en kruidige tabouleh.
Ik had van dit gerecht deze week de minste verwachtingen. Ik ben namelijk nooit zo’n fan van gyros of shoarma vlees maar daar moet ik toch een beetje van terug komen. Ik vind dit gerecht mooi in balans, de kipgyros in combinatie met little gem gevuld met bulgur wat dan weer licht op de maag valt. Ben ik fan? Nee dat is dan weer een stap te ver haha maar ik vond het een prima gerecht na een lange dag werken en het staat binnen 25 minuten op tafel. Het is nu dag 4 en het valt me zeker niet tegen. Het is allemaal smakelijk en heerlijk het gebruik van al die verse producten. Daar hou ik van!

Dag 5. Romige soep op basis van kokosmelk met maïs en garnalen.
De laatste dag alweer van mijn Hello Fresh Week en alsof ik het van te voren wist.. het laatste recept is echt ‘the big winner’. Een heerlijke soep, mild van smaak maar lekker romig door de kokosmelk en met garnalen. Garnalen zijn voor mij persoonlijk sowieso altijd top want deze vallen al vanaf snel na de operatie erg goed. Een recept die ik zeker nog eens vaker ga maken en kan aanraden aan mede-gbp’ers.


Het zit erop! Wat vond ik het een leuke uitdaging om 5 dagen lang de Hello Fresh box uit te proberen. In drukke tijden of met een gezin vind ik het een echte aanrader. Mijn persoonlijke mening? Ik vind het bedenken van gezonde recepten zelf veel te leuk om dit iedere week uit handen te geven. Maar ik sluit zeker niet uit dat ook wij in de toekomst wederom een keer gebruik gaan maken van een maaltijdbox. Ik weet alleen nog niet van welk bedrijf, er zijn er namelijk tegenwoordig zoveel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daar is www.maaltijdbox.org dan ideaal voor. Een overzicht van meerdere opties en de daarbij horende prijzen. Zo’n vegetarische box lijkt me namelijk ook wel iets!

Heb jij nou ook een maagverkleining en vind je het daarom lastig voor hoeveel personen je dan een maaltijdbox moet bestellen? Ik heb besteld voor 2 volwassenen, dit zou geschikt zijn indien je partner/huisgenoot een grotere eter is (zoals mijn man) of wanneer je gezin bestaat uit 2 volwassenen waarvan 1 met maagverkleining en een kind. 

Pluspunten
+ simpele recepten
+ gevarieerd  
+ mogelijkheid tot calorie-focus recepten 

Minpunten
- niet vrij van toegevoegde suikers (of duidelijke vermelding tijdens bestelproces)
- weinig vlees vs. veel koolhydraten
- geen eiwit-focus recepten

Mijn favoriet van de week:


Maak jij wel eens gebruik van een maaltijdbox?
Deel jouw mening/tip in het gastenboek!